Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos koet, että täällä pitäisi lukea vielä jotain muuta, älä pelkää ottaa yhteyttä.


Yleisluontoisia kysymyksiä ja vastauksia

 

Mitä L'Math maksaa?

L'Math on yksityishenkilöille ilmainen ohjelma. Työpöytäversiossa ei ole mainoksia eikä muitakaan ihmekikkailuja. Oppilaitokset ja yritykset maksavat L'Mathin käytöstä neljännesvuosittain riippuen käyttäjämäärästä.

Miksi ohjelma on ilmainen?

Ohjelman kehittäjä on itse myös lukiolainen ja tietää miltä tuntuu maksaa suuria summia ohjelmista joita tarvitsee kolme vuotta. Tavoitteena on ollut luoda helppokäyttöinen ohjelma jonka saa ilmaiseksi käyttöön, ja että opiskelijat eivät joutuisi missään tilanteessa itse kustantamaan käyttökuluja.

Onko kaavaeditori sama kuin yo-kokeessa?

L'Mathissa YTL:n vastauseditori on valjastettu työpöytäohjelmaan. Vaikka L'Mathin kaavaeditoriin on tehty joitain muutoksia (ja parannuksiakin), se pyritään pitämään mahdollisimman samankaltaisena alkuperäisen editorin kanssa, tällä tavoin valmistautuminen yo-kokeisiin on helpompaa.

Mistä sait käyttöösi YTL:n salaiset koodit?

Kuten jo mainittu, L'Mathissa on käytetty Ylioppilastutkintolautakunnan avoimen lähdekoodin vastauseditoria, jota MIT-lisenssin (ja joidenkin alalisenssien nojalla) saa käyttää melko vapaasti ja jopa kaupallisesti.

 

 

Tekniset kysymykset ja vastaukset

 

Toimiiko L'Math järjestelmillä x ja y?

L'Mathista on saatavilla Windowsilla, macOS:llä ja yleisimmillä Linux-jakeluilla (AppImage-tuki vaaditaan) toimivat versiot. Tarkemmat käyttöjärjestelmävaatimukset ovat tässä:

 • Windows 7 tai uudempi, 32- tai 64-bittinen
 • macOS 10.9 tai uudempi, 64-bittinen
 • kaikki AppImage-paketteja tukevat Linux-järjestelmät

Minkä tehoisilla laitteilla L'Math toimii?

Laitteesi ei tarvitse olla mikään huipputehokas, mutta leivänpaahtimet eivät valitettavasti ole kannattavia sijoituksia matemaattisten kaavojen tuottamiseen. Suosittelemme seuraavaa:

 • vähintään 1,2 gigahertsin tupla- tai neliydinprosessori
 • vähintään 4 gigatavua keskusmuistia
 • näytön tarkkuus vähintään 1360x768 pikseliä
 • graafinen työpöytäympäristö (Windows- ja macOS-käyttäjien ei yleensä tarvitse vaivautua selvittelemään sen kummemmin mitään tämän kohdan osalta)
 • vapaata tallennustilaa vähintään 2 gigatavua
 • toimiva verkkoyhteys

L'Math vaatii tehoja keskimäärin saman verran kuin yksi Google Chrome -selaimen välilehti, jossa on auki jokin keskiraskas verkkosivu. Tallennus- ja muut tiedostotoiminnot ja kaavojen renderöiminen vaatii lisää pöhöä.

Miksi verkkoyhteys on tarpeellinen?

Ohjelma osaa hakea tiedot uusista päivityksistä automaattisesti verkon yli. Lisäksi verkkoyhteys vaaditaan, jos tilastotietojen lähettäminen on sallittu asetuksista.

Mitä tilastotietoja? Vakoiletteko käyttjiä?

L'Math lähettää anonyymejä tilastotietoja palvelimellemme, jotta pystymme mukauttamaan ohjelmiston tulevia versioita paremmin käyttäjien tarpeisiin. Näitä tietoja keräämme:

 • suorittimen tiedot
 • keskusmuistin määrä, käytössä ja vapaana oleva
 • käyttöjärjestelmän nimi, versio ja koontinumero
 • ohjelman senkertaisen käynnistyskerran järjestysnumero
 • keskimääräinen aika käynnistyskertojen välillä

Kun kerätyistä tiedoista on koostettu tarvittavat analyysit, ne hävitetään. Tietoja säilytetään yleensä korkeintaan kuukausi, sillä tietoa kertyy valtavia määriä päivittäin.

 

 

Tiedostot ja tallentaminen

 

Apua! Tiedostoni ei aukea!

Virhe: Unexpected end of file, distance too far back tai vastaava

→ Tiedostosi zip-pakkaus on jostain syystä epäonnistunut, esimerkiksi ohjelman kaatumisen tai ennenaikaisen sulkeutumisen takia. Myös virustorjuntaohjelmat saattavat aiheuttaa tiedostojen korruptoitumista. Joistain tiedostoista on onnistuttu pelastamaan tietoja. Jos haluat, että yritämme korjata tiedostosi, ota yhteyttä sähköpostitse. Jos olet uskalias ja haluat yrittää tiedoston korjaamista itse, tutustu tähän ohjeeseen.

Virhe: Tiedosto ei ole tuettu, tuettuja tiedostomuotoja: .lma, .lmath, .lehtomath tai vastaava

→ Ohjelma ei tunnista tiedostoa LMA-työkirjaksi. Tiedoston sisältö on joko vaurioittunut tai tiedosto on kirjoittunut täyteen pelkkää nollatavua (työkirjan tietojen pitäisi olla kaunis kokoelma tietokoneen muodostamia ykkösten ja nollien yhdistelmiä, mutta tiedostossa on pari megatavua pelkkiä nollia).

Tyhjiksi kirjoittuneita tiedostoja ei voida valitettavasti pelastaa, koska niissä ei ole mitään sisältöä. Jos ohjelma kaatui kun tallensit tiedoston, voivat väliaikaistiedostot olla vielä ohjelman datahakemistossa. Jos olet uskalias ja haluat yrittää pelastaa joitain tiedostoja, tutustu tähän ohjeeseen.