Vastauksia palautteeseen

Saamme jonkin verran palautetta, jonka lähettäjät eivät ole antaneet vastaustietojaan. Tältä sivulta löytyy vastauksia näihin palautteisiin (sekä myös joihinkin vastattuihin palautteisiin).

» Lähetä palautettaantakaa lukiolaisten kirjoittaa laskut paperille!

Sähköisyys on tietyissä määrin ihan mukavaa, mutta olemme melko samoilla linjoilla kanssanne. Toki tämä palaute kannattaisi osoittaa Ylioppilastutkintolautakunnalle, joka sähköisten kirjoitusten järjestelyistä vastaa. Me sen sijaan yritämme parhaamme mukaan tuottaa kolmannen osapuolen ilmaista ratkaisua sähköisyyden tuomiin harjoituspaineisiin.YTL saisi lisätä lihavointimahdollisuuden matikkaruudussa :(
Terv. Vektoriviivojen kirjoittelu koneella rasauttelee

Hyvin todettu. Tummennuksen voi toteuttaa LaTeX-komennolla \textbf{teksti tähän}, mutta se muuttuu Abitti-editorissa automaattisesti toiseksi tagiksi. Vektoriviivan saa sen sijaan näppärästi pikakomennolla \bar.Tää kysely oli tosi kiva :) Ainii ja applen käyttäjillä on ollu hankaluuksia käyttöönotossa ja lataamisessa :/

Apple ei tee yksityiskehittäjien (eikä oikeastaan _kenenkään_ kehittäjien) elämästä helppoa. L'Mathilla tulisi olla digitaalinen allekirjoitus (joka maksaa maltaita) sekä Applen kehittäjätili (joka maksaa 99-299 dollaria vuosittain). L'Math on ilmainen ohjelma, ja oppilaitosten lisenssimaksuilla katetaan juuri ja juuri välttämättömät palvelin- ja palvelukustannukset.

Kirjoittanemme pian tarkemmat ohjeet L'Mathin käyttöönottamiseksi MacOS-järjestelmillä.En käytä Source Sans Pro -fonttia. Kuitenkin fontti ilmestyy kun esimerkiksi poistaa rivin backspace-näppäimellä. Omasta mielestäni käyttäjillä olisi hyvä olla mahdollisuus asettaa "default"/"oletus" fontin joksikin muuksi asetuksista.

L'Mathin käyttämää oletusfonttia on voinut versiosta r1.4 alkaen vaihtaa käyttäjäasetuksista (Tiedosto → Käyttäjäkohtaiset asetukset).ois kiva jos kaavaruudun sais kätevämmin eli esim texasissa sen saa control+m

Kaavaruudun saa sekä L'Mathissa että Abitti-ympäristössä lisättyä näppäinkomennolla Ctrl+E (macOS:llä CMD+E).L'Mathista puuttuu todistuksen loppuun laitettava neliö

Niin puuttuu virallisesta Abitti-kaavaeditoristakin. Mur. (Pikkuneliön voi tehdä LaTeX-komennolla _{\square}, ja se näyttää tältä: )Editoriin laitetut kuvat eivät pysy tai ne häviää, joka tympii.

Kuvien katoaminen voi tapahtua esimerkiksi jos sinulla on useampi L'Math-ikkuna auki yhtä aikaa, tai virustorjunta- tai kovalevynsiivousohjelmasi poistavat L'Mathin väliaikaistiedostoja.Googlesta kopioitua kuvaa ei saa liitettyä.

XSS- ja "cross-site-origin"-ongelmista ja -käytännöistä johtuen vain paikalliset kuvatiedostot ja leikepöydällä kuvadatana olevat kuvankaappaukset voi liittää L'Mathiin.Korostuksissa, tekstikoon muuttamisessa ja lihavoinnissa. Kadottaa ne välillä jonkun ajan päästä jo tehdyistä dokumenteista.

L'Mathin vanhoilla versioilla (uusin on 1.5) värit, listapallot ja sisennykset saattavat kadota tiedostoista turvallisuustoimintojen takia. Ongelman pitäisi korjaantua L'Mathin päivityksellä, mutta aiemmilla versioilla "kadotetut" sisällöt eivät ole palautettavissa.Kaavaeditorissa ei saa merkittyä avointa väliä, esim ]0, 1[.

L'Mathin (ja uusimman Abitti-kaavaeditorin) työkalupalkissa on pikakomennot avoimille ja suljetuille väleille. Niillä tehtynä välien pitäisi toimia.Päivittäminen on vaikeeta eikä aina onnistu ja on tyhmää ettei vanhat tiedostot aukee uudella päivityksellä ja välttelen päivittämistä kun työlästä.

Kaikkien L'Mathilla tehtyjen vanhempien tiedostojen pitäisi aueta uusilla versioilla. Päivittämisen ei oikein tehtynä pitäisi vaikuttaa tiedostoihin millään tavalla. Jos tiedostosi ovat hajonneet tai niiden kanssa on ollut ongelmia, olethan pikimmiten yhteydessä kehittäjään (sähköpostiosoite sivun alalaidassa).Appimage ei integroidu järjestelmään linuxilla (Ubuntu 19.04).

Tämä on tunnettu bugi L'Mathin kaikilla versioilla. Electron-alustan kehittäjät eivät ilmeisesti suosittele AppImage-integraatiota enää missään muodossa.Miten tämä uusi varmuuskopiointi tarkalleen toimii? Pystyykö varmuuskopion löytämään jotenkin? Edellisissä versioissa tiedostoni korruptoituvat, onko tätä ongelmaa korjattu tai saatu parempaan suuntaan uusissa?

Varmuuskopiointitoiminto ottaa siis jo olemassaolevasta tiedostosta kopion ennen sen ylikirjoittamista. Jos siis tallennat uudelleen tiedoston, joka on jo työpöydälläsi, L'Math kopioi vanhan tiedoston varmuuskopiokansioon ennen uutta tallentamista. Varmuuskopioidut tiedostot löytyvät kansiosta %APPDATA%\LMath\backup\ (macOS:llä ~/Library/Application\ Support/LMath/backup/ ja Linux-jakeluilla ~/.local/share/LMath/backup/).

Varmuuskopiot on nimetty alkuperäisen polun md5-tiivisteillä. Samoilla nimillä löytyy kansiosta myös JSON-tiedostot, joissa on kunkin varmuuskopion tarkemmat tiedot. Kansion LMA-tiedostot voi avata ihan normaalisti, tosin ne kannattaa ennen avaamista kopioida toiseen kansioon (hämmentävien bugien välttämiseksi).Olin tekemässä tehtäviä kirjoittaen vastaukset ohjelmaanne, ja huomasin etten voi kirjoittaa lauseita kaavojen väliin koska aina kun haluan välilyönnin (painan space-näppäintä) ohjelma avaa laskimen. Tämä on harmi, koska nyt minun täytyy käyttää kokonaan toista ohjelmaa muistiinpanojen kirjoittamiseksi.

Laskimen aukeaminen johtuu siitä, että ohjelma luulee CTRL-näppäimen jääneen pohjaan. CTRL- ja space-näppäimien painaminen muutamaan kertaan (ohjelman tekstikentän ollessa aktiivinen) pitäisi korjata ongelma. Jos tämä ei auta, pitäisi ongelman korjaantua viimeistään ohjelman uudelleenkäynnistämisen yhteydessä.

Ongelmatilaan voi päätyä, jos pitää CTRL-näppäimen painettuna, ja siirtyy pois L'Mathin ikkunasta. Tällaisessa tilanteessa L'Math ei ehdi rekisteröimään näppäimen painalluksen päättymistä, ja luulee sen olevan edelleen painettuna.yläreunan symbolilistassa pitäisi olla kaikki tarvittavat merkit, vaihtaminen hiiren käytöstä näppäimistöön ja takaisin tekee ohjelmistosta entistäkin kömpelömmän. Toiseksi valikossa pitäisi olla selkeästi esillä symboli jolla peruuttaa edellisen komennon.

Yläreunan symbolilista on siirretty L'Mathiin käytännössä suoraan YTL:n virallisesta editorista, eikä siihen ole tehty tai tulla tekemään mitään erillisiä muutoksia. L'Math on kolmannen osapuolen työpöytäversio YTL:n kaavaeditorista, joten itse YTL:n editoria koskevat palautteet tulee osoittaa sen kehittäjille.

Mitä tulee peruuttamistoimintoon, voi kirjoituksia, kuvia ja kaavoja koskevat muutokset peruuttaa jo nyt "Muokkaa"-valikosta Kumoa-toiminnolla tai näppäinkomennolla Ctrl/Cmd + Z

.

Vittu mitä paskaa. ei pysty liittää kuvia

Kiitos rakentavasta palautteesta. MacOS-järjestelmillä esiintyy toisinaan bugi, jossa moniin selainpohjaisiin ohjelmiin ei pysty liittämään leikepöydän sisältöä. Ongelma korjaantuu yleensä käynnistämällä ohjelma ja laite uudelleen.