Editorin käyttäminen

Tämä ohjesivu kertoo muutamia perusasioita editorin käytöstä. Tämä opas ei kerro, miten Ylioppilastutkintolautakunnan tekemää kaavaeditoria käytetään, vaan koskee puhtaasti L'Math -ohjelmiston omia ominaisuuksia.


Kaavojen tuottaminen

» Ylioppilastutkintolautakunnan sivu


Ohjelmiston osat

 

 

Ylävalikko

Valikosta löytyvät perustoiminnot. Windowsissa valikko näkyy ikkunan ylälaidassa, macOS-järjestelmillä valikko näkyy ruudun ylälaidassa. Tiedosto-valikosta voit tallentaa, avata ja viedä työkirjoja ja muuttaa ohjelman asetuksia. Muokkaa-valikosta löytyvät perustoiminnot (leikkaa, kopioi, liitä, lisää kaava). Työkirja-valikosta voit muun muassa lisätä uusia sivuja. Apua-valikko tarjoaa tietoa ohjelmasta ja linkin tähän oppaaseen.

(1) Vastausalue

Vastausalue on käyttöliittymän se osa, johon pääset kirjoittamaan tekstiä ja lisäämään kuvia ja kaavoja. Vastausalueen sisältö riippuu aktiivisesta sivusta.

(2) Sivulista

Sivulistassa näet kaikki työkirjassa olevat sivut. Jokainen sivu sisältää oman vastauslaatikkonsa, jonka sisällön näet klikkaamalla sivun aktiiviseksi.

Sivujen järjestystä voi muuttaa viemällä hiiren sivun päälle ja klikkaamalla ilmestyviä nuolia. Sivun asetuksia voi muuttaa ja sivun voi poistaa viemällä hiiren sivun päälle ja klikkaamalla hammasrataskuvaketta.

(3) Sivu- ja kaavapainikkeet

Voit lisätä uusia sivuja ja kaavoja nykyiselle sivulle klikkamalla näitä painikkeita.

(4) Työkalurivi

Ohjelman ylälaidassa näet työkalurivin. Ylimpänä on kokoelma Abitti®-järjestelmästä tuttuja erikoismerkkejä, jonka saa laajennettua klikkaamalla sinisestä nuolesta.

Erikoismerkkien alla on editoririvi, joka tilasta riippuen tarjoaa erilaisia työkaluja. Kun olet tekstitilassa, näet tekstin muotoilutyökalut (fontti, koko, väri, tummennus, keskitys...) ja kun kaava on auki, niiden paikalle ilmestyy kaavatyökalut.

(5) Laskin ja näkymätoiminnot

Näillä painikkeilla voit hallita näkymää. Laskinpainike avaa näkyviin laskintoiminnonz ja suurennuslasipainikkeilla voi suurentaa ja pienentää vastauslaatikon sisältöä. -painike palauttaa suurennoksen takaisin normaaliksi.

Pikanäppäimet

Ctrl/Cmd+S - Tallenna työkirja

Ctrl/Cmd+Shift+S - Tallenna työkirja nimellä

Ctrl/Cmd+N - Luo uusi työkirja

Ctrl/Cmd+T - Lisää uusi sivu työkirjaan

Ctrl/Cmd+E - Lisää kaava