Tämä on L'Mathin käyttöopas. Löydät täältä ohjeita L'Mathin asentamiseen ja käyttämiseen, sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ja neuvoja ongelmatilanteisiin.
L'Math on mahdollista asentaa Windows-, macOS- ja Linux-pohjaisille järjestelmille.
Vaatimukset: Windows 7 tai uudempi
Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin asennuspaketti lataussivulta. Tämän jälkeen klikkaa lataamasi asennustiedosto auki.
Asennusohjelma pyytää sinua valitsemaan asennuksen aikana käytettävän kielen. Asentimesta valittu kieli valitaan myös L'Mathin oletuskieleksi nykyiselle käyttäjälle.
Asennusohjelma pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelmiston käyttöehtosopimuksen.
Huomautus asennuskansion vaihtamisesta
L'Mathin asennuskansion muuttaminen on mahdollista asennusohjelmasta käsin. Jos muutat asennuskansiota, varmista, että uudessa kansion nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, välimerkkejä, heittomerkkejä tai muita erikoismerkkejä). Jotkin ohjelmiston osat eivät toimi, mikäli asennuskansion nimi sisältää em. merkkejä.
Asennusohjelma antaa sinulle mahdollisuuden esimerkiksi luoda pikakuvakkeen työpöydällesi. Jos haluat L'Math-pikakuvakkeen, varmista, että lisäkuvake on rastitettu tässä vaiheessa.
Asennusohjelma tarkistaa järjestelmävaatimukset ja vapaan tilan. Jos järjestelmässäsi on puutteita tai virheitä, asennusohjelma ilmoittaa niistä tässä vaiheessa. Jos ongelmia ei löydy, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Nyt asennusohjelma purkaa L'Mathiin liittyvät tiedostot laitteellesi ja asentaa ohjelmiston käyttövalmiiksi. Riippuen tietokoneesi ja tallennusmediasi nopeudesta, tässä saattaa mennä joitain minuutteja.
Jos asennus onnistui ongelmitta, asennusohjelma kertoo asennuksen valmistumisesta. Nyt voit päättää asennuksen sulkemalla asennusohjelman.
Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin asennuspaketti lataussivulta. Tämän jälkeen klikkaa lataamasi asennustiedosto auki.
Järjestelmä pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelmiston käyttöehtosopimuksen.
Huomautus ohjelman tallennusnimen muuttamisesta
MacOS sallii ohjelmapakettien nimen muuttamisen jälkikäteen. Jos muutat ohjelman nimeä Finderista tai muulla työkalulla, varmista, että nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, välimerkkejä, heittomerkkejä tms.). Jotkin ohjelmiston osat eivät toimi, jos asennuskansiossa tai ohjelman nimessä on em. merkkejä.
Kopioi L'Math-ohjelmapaketti sovelluskansioosi vetämällä L'Mathin kuvake sovelluskansiosi kuvakkeen päälle.
Ohjelmapaketin kopiointiin saattaa kulua hetki. Odota rauhassa.
L'Mathilla ei ole Applelta ostettua sähköistä allekirjoitusta, joten macOS ei oletusasetuksilla suostu avaamaan ohjelmaa.
Avaa järjestelmäasetukset ja siirry siellä turvallisuus- ja yksityisyysasetuksiin.
Varmista, että järjestelmäsi sallii muualta kuin App Storesta ladattujen ohjelmien avaamisen. Tämän jälkeen klikkaa "Avaa silti" -painiketta avataksesi L'Mathin.
MacOS haluaa varmistaa asian vielä kerran. Vahvista ohjelman avaaminen kertaalleen klikkaamalla "Avaa"-painiketta.
Nyt voit käyttää L'Mathia!
Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin AppImage-tiedosto lataussivulta. Voit siirtää AppImage-tiedoston haluamaasi paikkaan, esimerkiksi työpöydälle. Varmista kuitenkin, että AppImage-tiedoston nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, heittomerkkejä tai muita välimerkkejä).
Ladattu AppImage-tiedosto täytyy vielä muuttaa suoritettavaksi ohjelmatiedostoksi. Tämä onnistuu useimmilla graafisilla Linux-jakeluilla avaamalla tiedoston ominaisuudet oikeaklikkaamalla, etsimällä tiedosto-oikeuksia koskevan välilehden ja sallimalla tiedoston suorittamisen ohjelmana.
Edistyneet käyttäjät voivat muuttaa tiedosto-oikeudet oikeiksi myös käyttämällä terminaalia. Tämä tapahtuu esimerkiksi komennolla chmod +x LMath*.AppImage
Nyt voit käyttää L'Mathia! Useimmissa Linux-jakeluissa AppImage-ohjelman saa avattua tuplaklikkaamalla.
Järjestelmävalikko
Valikosta löytyy tiedostojen avaamiseen ja tallentamiseen liittyvät toiminnot, L'Mathin asetukset, työkirjan asetukset, muokkaamisen aputoiminnot sekä ohjelman käytössä avustavia toimintoja.
Järjestelmävalikko näkyy macOS-järjestelmillä ikkunan ylälaidassa omenakuvakkeen vieressä. Windowsilla ja Linuxilla valikko näkyy L'Math-ikkunan ylälaidassa.
"Apua"-valikosta löytyy myös toiminto, jolla ohjelmistosta voi lähettää palautetta kehittäjälle, ja jonka kautta L'Math-asennuksesi ja järjestelmäsi oleellisimmat tiedot välittyvät palautteen mukana.
Työkalurivi
Työkalurivi koostuu kahdesta osasta: erikoismerkkejä sisältävästä yläosasta, ja teksti- ja kaavatilan välillä vaihtuvasta muotoilu- ja kaavatyökalurivistä. Avaamalla tai luomalla kaavan, työkalurivin alempi osa vaihtuu YTL:n kaavaeditorin työkalurivin mukaiseksi. Normaalitilassa alemmassa osassa on tekstin muotoilutyökaluja, ja oikeassa laidassa näkymävalinnat.
Työkalurivin oikeassa laidassa on TeX-painike, jolla voi näyttää tai piilottaa kaavamuokkaimen LaTeX-kentän, sekä laskinpainike, joka avaa yksinkertaisen laskintoiminnon, sekä zoom-painikkeet, joilla työkirjan sisällön skaalausta voi muuttaa.
Tekstin muotoilupainikkeet: tummennus, kursiivi ja alleviivaus | |
Tekstin tasauspainikkeet: vasen, keskitys ja oikea | |
Tekstin sisennyspainikkeet: sisennyksen kasvattaminen ja vähentäminen | |
Listapainikkeet: "pallolista" ja numeroitu lista | |
Värinvalitsimet: edustaväri (tekstin väri) ja taustaväri (korostusväri) | |
TeX-painike: näyttää tai piilottaa kaavamuokkaimen LaTeX-kentän | |
Laskinpainike: Avaa yksinkertaisen sisäänrakennetun laskimen | |
Zoom-painikkeet: Pienentävät tai suurentavat sivun näytettävää skaalausta. Keskipainike palauttaa skaalauksen normaalitilaan. |
Sivu- ja kaavapainikkeet
"Lisää sivu" -painike luo työkirjaan uuden sivun. "Lisää kaava" -painike luo sivulle uuden kaavan. Uuden kaavan voi luoda myös näppäinkomennolla Ctrl+E.
Sivulista
Sivulista näyttää kaikki työkirjassa olevat sivut ikään kuin välilehtinä. Listassa olevan sivun voi avata klikkaamalla sitä. Sivulistan järjestystä voi muuttaa sivuja raahaamalla. Sivuille voi antaa korostusvärin ja niiden nimiä voi muuttaa sivuasetuksista, jotka saa näkyviin klikkaamalla sivulistan hammasrataskuvaketta.
Vastauskenttä eli sivun sisältö
Ohjelmaikkunan suurin näkyvä osa on vastauskenttä, joka on käytännössä tämänhetkisen valitun sivun sisältö. Vastauskenttään voi kirjoittaa tekstiä, lisätä kaavoja, liittää kuvia ja niin edelleen. Vastauskentän sisällön kokoa voi skaalata (zoomata) työkalurivin suurennuslasipainikkeilla.
Tältä ohjesivulta löydät apua ja vastauksia yleisimpiin ongelmatilanteisiin.
L'Math on pohjimmiltaan eräänlainen offline-tilassa toimiva verkkoselain. Monenlaisista optimoinneista huolimatta verkkoselainten heikot kohdat näkyvät myös L'Mathissa. Ohjelmiston hitaus saattaa johtua esimerkiksi pitkistä sivuista, joilla on paljon kaavoja ja kuvia. Myös järjestelmän alhainen keskusmuistin määrä tai hidas prosessori saattavat aiheuttaa päänvaivaa.
Jaa tiedostojesi sisältöä useammille sivuille. Näin yhdelle sivulle ei kerry liikaa kaavoja ja kuvia ja tekstiä. Varmista, että laitteessasi on riittävästi vapaata RAM-muistia ja että prosessorisi on riittävän nopea käyttötarkoitukseesi.
Jos kaavat eivät näy oikein tai niiden tilalle tulee sininen kynäkuvake, L'Math ei syystä tai toisesta ole pystynyt muuttamaan kaavaasi kuvaksi. Yleisin syy tälle on L'Mathin asennuskansion tai ohjelmatiedoston nimeen tehdyt muutokset. Jos L'Mathin asennuskansion nimessä tai ohjelmatiedoston nimessä on esimerkiksi ääkkösiä tai heittomerkkejä, kaavat eivät välttämättä näy oikein.
Jos kaavasi muuttuvat punaisiksi kolmioiksi (), se tarkoittaa yleisimmin sitä, että LaTeX-koodissasi on virheitä tai ei-tuettuja komentoja. Tällaisessa tapauksessa kannattaa tarkistaa, että kaavan koodissa ei ole virheitä.
Varmista, että L'Mathin asennuskansion nimesäs ja polussa ja ohjelmatiedoston nimessä ei ole erikoismerkkejä, kuten ääkkösiä, heittomerkkejä tai muita välimerkkejä kuin viivoja ja pisteitä.
Toisinaan tiedostot saattavat rikkoutua. Uusimmissa L'Math-versioissa tätä tapahtuu harvemmin kuin vanhoissa. Suurimmassa osassa tapauksista tiedostot on saatu palautettua osittain tai kokonaan joko rikkinäisestä tiedostosta tai L'Mathin ottamasta varmuuskopiosta.
Lähetä rikkinäinen tiedosto ohjelmiston kehittäjälle sähköpostin liitteenä. Sähköpostiosoite löytyy tämän sivun alalaidasta.
Jos ohjelmisto ilmoittaa kuvan kaltaisesta JavaScript-virheestä, on mahdollista, että ohjelman käyttämiin tilasto- ja asetustiedostoihin on jossain vaiheessa tallentunut jotain virheellistä. Ongelma korjaantuu poistamalla virheilmoituksessa mainittu tiedosto.
Poista virheilmoituksen mainitsema tiedosto (yleensä last.json). Ohjeet L'Mathin datakansion löytämiseen ovat alla.
Kun olet löytänyt datakansion, voit poistaa virheilmoituksessa mainitun tiedoston (esim. last.json).
Joissain erikoistapauksissa voi olla tarpeen etsiä L'Mathin datakansio manuaalisesti ja muokata tai poistaa siellä olevia tiedostoja.
Windowsilla
macOS:llä
Linuxilla
cd ~/.local/share/LMath
xdg-open .
Kuvien liittäminen ohjelmistoon on mahdollista ns. raakalähteistä, eli esimerkiksi suoraan ruudunkaappaus- tai kuvanmuokkausohjelmasta. Turvallisuussyistä kuvia ei voi aina liittää suoraan esimerkiksi verkosta. MacOS:llä esiintyy myös ongelma, jossa leikepöydän sisältö ei aina näy kaikille ohjelmille, mikä yleensä korjaantuu käynnistämällä laite uudelleen.
Varmista, että olet kopioinut kuvan L'Mathin ymmärtämästä lähteestä, kuten ruudunkaappaus- tai kuvanmuokkausohjelmasta. Voit myös kokeilla vetää ja pudottaa kuvatiedoston L'Mathiin.
Jos käytät macOS:ää, eikä ongelma tunnu ratkeavan, kokeile käynnistää laitteesi uudelleen.
L'Math on yksityiskäyttöön ilmainen. Työpöytäversiossa ei ole mainoksia eikä muitakaan ihmekikkailuja. Oppilaitokset ja yritykset maksavat L'Mathin käytöstä vuosittain riippuen käyttäjämäärästä.
L'Math käyttää YTL:n virallisen matemaattisen vastauseditorin pohjalta rakennettua vastauseditoria. Vaikka L'Mathin editoriin on tehty joitain muutoksia (ja parannuksiakin), itse editori pyritään pitämään mahdollisimman samankaltaisena ja ajantasaisena YTL:n editoriin nähden.
Abitti ja Digabi ovat avoimen lähdekoodin projekteja.
L'Math tukee Windows-, macOS- ja Linux-järjestelmiä. Tarkemmin sanoen
L'Math kerää anonyymejä tilastollisia järjestelmätietoja. Näihin tietoihin lukeutuvat mm. CPU:n malli ja merkki, keskusmuistin määrä, käyttöjärjestelmän nimi ja versio, ja L'Mathin käynnistyskertojen määrä.
Tietoja ei voida yhdistää kehenkään yksittäiseen ihmiseen, ja ne hävitetään tietyn ajan kuluessa tilastoinnin tekemisestä. Jos et halua L'Mathin lähettävän tilastotietoja, voit poistaa ominaisuuden käytöstä asetuksista.
L'Math tukee ulkoisia lisäosia versiosta 1.7 alkaen! Järjestelmä on vielä jokseenkin varhaisessa vaiheessa, joten mitään virallista lisäosien esittelysivua ei ole pystytetty. Lisäosia on kuitenkin mahdollista kehittää, lisätietoja kehittäjäohjeista.